lørdag 19. november 2011

Ruller det over?

Sammenligning av børsforløp fra tidligere år viser at OSEBX kan stå i fare for å rulle over og etablere en sekundær nedtrend (noen dager/uker). Her er chartet som sammenligner 3 måneder bakover i tid:

Det grønne området viser snitt av alle tilfeller samt +/- 1 standardavvik. Det vil si at om man antar en normalfordeling av den videre utviklingen så vil ca. 2 av 3 forløp holde seg innenfor det grønne området. Verdt å merke seg er de blå bjelkene nederst til høyre som viser hvor mange av tildligere tiders forløp som har endt høyere etter N dager. Her ses klare tegn til at det historisk ofte har kommet en lavere bunn i løpet av de neste 2 ukene.

I et litt kortere perspektiv (2 måneder) ser det slik ut:

Altså mye av den samme tendensen som i 3 måneders chartet. I månedschartet ser det også negativt ut. Her er det matchet mot mange flere tilfeller (100 stk):

I snitt så har disse forløpene utviklet seg dårligere enn normalt. Det normale vises som en linje over de blå bjelkene). Normalt sett stiger OSEBX neste dag i 55% av tilfellene. Dette forholdet øker med tiden.

Den negative tendensen støttes imidlertid ikke i chartene for hovedindeksene i USA. I tilfellet Dow Jones har man data som går tilbake til 1928 og her er chartet for siste måned basert på de 100 mest sammenlignbare forløp:


Altså en nøytral eller lett positiv undertone.

Disse chartene sier ikke noe om hvordan OSEBX eller andre børsen kommer til å utvikle seg de neste dagene men de viser hvordan tilsvarende situasjoner har utviklet seg tidligere. Situasjonene som her sammenlignes har selvsagt vært meget forskjellige. Om man likevel tror at aktørene kan følge lignende handlingsmønster basert på graden av frykt og grådighet så kan grafene gi en pekepinn på det kortsiktige sentimentet. Utfallsrommet er imidlertid som alltid stort og det er summen av en stor mengde enkelthendelser som vil fortsette å drive markedene i større eller mindre grad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg