mandag 17. januar 2011

Korrelasjoner

DAX endte flatt i dag mens Oslo stengte omlag -0.7% ned. Dette var selskapsspesifikt (TEL) og kanskje også oljerelatert men det er verdt å merke seg at Oslo Børs har gått omlag -2.5% dårligere enn .feks. S&P 500 siden nyttår.

Om man ser følger litt med på utviklingen til indekser, valutakryss og råvarer så vil man merke at de henger sammen i større og mindre grad. Her er en oversikt over et europeisk perspektiv på korrelasjoner mellom de største indekser, råvarer, valutakryss og renter presentert av Goldman-Sachs.de:


Øverste del viser korrelasjoner for 2010 mens nederste del viser korrelsjoner for siste 5 år. Verdien 0 viser ingen korrelsjon mens 1 er perfekt korrelasjon og -1 perfekt omvendt korrelasjon.

Av dette kan man se at de største aksjeindeksene i stor grad følger hverandre kanskje med unntak av Nikkei som er mindre knyttet til USA og Europa. Mens gullprisen normalt sett (nedre del av matrisen) ikke korrelerer med aksjeindeksene så har den siste år gjort det i ganske stor grad. Også råolje har i 2010 vist en sterkere korrelasjon med aksjer enn normalt. Av Euro-valutakryssene så er det EUR/JPY som er mest positivt korrelert med aksjer (dobbelt så mye som EUR/USD).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg