torsdag 1. mars 2012

Amerikansk vri

Jeg vil denne gang ta for meg utviklingen på de amerikanske børsene. Det finnes enorme mengder børsdata fra USA fra mer enn 200 år tilbake. Man kan likevel med rette spørre seg om dagens computerstyrte handel på noe som helst vis kan sammenlignes med de primitive systemer som ble brukt i børsens tidlige historie. I mine undersøkelser har jeg denne gang tatt med rubbel og rake og behandler alle data likt. Det som taler i mot en slik tilnærming er åpnebart men det som taler for er antagelsen om at grådighet/frykt ikke har forandret seg nevneverdig gjennom børshistorien. Det sved like mye for en spekulant på 1800 tallet å tape 30% som det gjør i dag. Man skulle tro at aktørene gjorde seg mange av de samme tankene den gang som nå når indeks hadde falt dypt eller steget lenge. Det er på mange vis klassiske spørsmål om riktig tidspunkt for utgang og inngang.

Så, med dette som bakteppe så ser bildet ut som følger for Dow Jones Industrial Average basert på data tilbake til 1896 (trykk på bildet for full størrelse):


De blå kurvene representerer MA-10, MA-20 og MA-50. Det er de 20 mest sammenlignbare forløp de siste 110 handledager som er plottet. Det er faktisk et "uhyrlig" positivt bilde som tegnes her. For dem med en negativ innstilling til dagen situasjon og pengetrykking så kan dette virke helt urealistisk - og kanskje er det nettopp det. Enhver får danne seg sin egen mening å satse deretter. Det eneste dette bilde viser er hvordan disse 20 mest sammenlignbare tilfellene har forløpt videre de neste 2-3 månedene. Det man iallefall kan ta med deg er at her er det ikke historisk belegg for å si at indeks er overkjøpt på disse nivåene. I snitt har indeks steget videre med omtrent samme stigningstakt ennå en tid til.

For NASDAQ Composite sin del er bildet noe mer nyansert. Denne indeksen er som kjent en del nyere og det er mindre data å sammenligne. Indeksen ble først opprettet i 1971 men basert på NASDAQ sin nåværende beregningsmetode (hvor børsverdi angir vekt) så har en beregnet seg tilbake til en tenkt indeks som starter i 1938. Basert på disse dataene ser bilder ut som følger:


Det som er påfallende her er de 4 (av 20) tilfellene hvor indeks falt kraftig de kommende ukene. Standardavviket blir ditto mye større (grønt område). En av disse fire er april 2010 hvor indeks falt kraftig etter lengre tids oppgang.

Hva så med S&P 500? I sin nåværende form ble indeksen ble opprettet i 1957 men S&P publiserte sin første indeks allerede tilbake til 1923. Da denne indeksen er meget bredere enn f.eks. Dow Jones så har man brukt historiske data fra helt tilbake til 1789 for å beregne tenkte indeksverdier fra meget lang tid tilbake. Så basert på over 200 års børshistorie ser bildet ut som følger:


Her er bildet stort sett positivt. Gjennomsnittlig (grønn kurve) så har indeks steget videre opp mot 1400 og over det. Nedsiden ser i de fleste tilfellene ut til å ha ligget i overkant av 1300.

Man skal alltid være på vakt men historiske data viser at risikoen herfra kan vel så godt ligge på oppsiden. Men, historien viser at begynner det å korrigere så blir bildet noe mer usikkert selv om Dow Jones historisk har reagert opp fra fall under MA-50 i et tenkt scenario som f.eks. dette:


Her har vi laget en tenkt nedadgående trend de neste ukene som går under MA-50. Som man kan se har det i snitt reagert opp derfra - historisk sett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg