lørdag 10. mars 2012

Opp eller ned

Sammenligner vi tidligere tilfeller med dagens situasjon på Oslo Børs så har vi en artig konstellasjon. Av de utvalgte tilfellene så har omlag halvparten fortsatt oppover i en bratt stigning mens den andre halvparten har falt signifikant:


I snitt er utviklingen for disse 15 tilfellene omtrent på normalen (se blå bjelker mot grå normal i nedre høyre hjørne) men går man bak snittet så ser man at enten har det steget opp til rundt 440-450 de neste 2-3 ukene eller det har falt ned i området 400-410. En klassisk dobbel topp vil mange si om det siste scenariet men i tidligere tider har ikke dette ført til videre fall bortsett fra i ett tilfelle (4 oktober 2005). Mest bullish var det 29 november 1988 og 20 desember 1996. Da gikk indeks til rundt omregnet 480. Det hører med til historien at i 1988 fortsatte markedet å stige til over omregnet 700 i løpet av det neste halve året...

Om mandagen skulle ende svakt ned (som åpninger tegner akkurat nå) så ser bildet til og med enda mer splittet ut. Her er 30 sammenlignbare forløp for de siste 70 handledager (noe forstørret):


Den tydelige todelingen ses her enda bedre. Det er altså berettiget håp for både bulls og bears men i sum er det uvanlig stor usikkerhet knyttet til det videre forløp. Om vi bare ser på de siste 30 handledagene så ser bildet om mulig enda mer usikkert ut:


Her spriker det i alle retninger med en stor variasjon (standardavvik i grønt). I gjennomsnitt synes likevel trenden å være opp - iallefall på litt sikt. Som tidligere nevnt virker det som området 400-410 kan være en naturlig nedre grense de neste ukene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg