mandag 11. oktober 2010

Hva skal man tro?

Når man vurderer markedet utifra historiske hendelsesforløp så prøver man å finne lignende situasjoner og se på hvordan markedet den gang utviklet seg. Man kan da med rette spørre seg hvor lang tid tilbake man skal se. Har foregående måned noe å si for utviklingen denne måneden? De fleste vil si ja. Konkret ville noen si: "september var veldig bra - vi tror denne positive trenden fortsetter inn i oktober". Andre vil hevde: "med så sterk stigning i september bør det snart komme et pullback". Hva som faktisk kommer til å skje kan vi først vite etter at det har skjedd. Men, vi kan allerede nå se på hvordan tidligere lignende situasjoner har utviklet seg. Her er en projeksjon for de neste ukene basert på dagens close i Oslo:


Som man kan se har jeg her undersøkt 23 forskjellige utviklinger for hovedindeksen basert på matching av forløpet siden september. Disse indikerer en oppside i forhold til normalfordeling (blått skraverte felter) og generelt et stort sett positivt bilde av de neste ukene. Middelverdi for slutten av nobember ligger her i underkant av 400 med en normal nedsiderisiko på 368 og en oppside på 425.

Neste chart har samme tidshorisont fremover i tid men har gått lengre tilbake i tid for å finne matchende utviklingsforløp (trykk på bildet for å se fulloppløselig versjon):



Herer det søkt etter forløp som matcher bra det vi har sett siden apriltoppen. Utsiktene her er ennå mer bullish. Kun noen få tilfeller har endt ned de neste 6 ukene. Middelverdi ved november slutt ville ligget rundt 412 i disse 14 scenariene. Normal nedside er begrenset til 381 og på oppsiden ligger tallet på 425.

Hva skal man så tro på? For å se mer på hvor mye matchingen av lengden bakover i tid har å si for resultatet har jeg satt sammen følgende videosnutt. Den viser projeksjoner (og senere kun utvalg) basert på 10-200 dager bakover i tid. De grønne vertikale linjene viser forøvrig hvilke dager som er matchet mot. Matchingen har tillagt en lineær mer vekt på nyere verdier enn eldre (husk å velg 720p for HD kvalitet):



Jeg overlater til den enkelte å trekke sine egne konklusjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg