søndag 5. desember 2010

Mye peker mot videre stigning

Uken som gikk ble utmerket for dem som var posisjonert for oppgang. Selv om november endte i minus så begynte desember forrykende med en oppgang på mellom +5.3% og +5.8% (OSEBX og OBX). Det ble på fredag satt ny årsbeste med 417.16 på hovedindeksen. Intradag var indeksen oppe i 418.90.

Siden augustbunnen er OBX opp +18.7% og fra juni/juli-bunnen er indeksen opp +31.4%. Etter en lang stigning i høst fikk vi en korreksjon i siste halvdel av november den var markert men ikke spesielt dramatisk. OBX falt fra intradagstoppen på 381.39 til en bunn på 360.15. Det tilsvarer en nedgang på -5.9%.

Som vanlig er det ikke helt enkelt å sette fingeren på hva nøyaktig som gjorde at markedene snudde men det ene tok det andre og man fikk en perfekt bounce opp fra MA-50 og stigende trendkanal. Både 1. og 2. desember steg indeksene jevnt utover hele dagen så det var god anledning til å hive seg på eller kaste bear posisjoner. Fredag så også veldig bra ut inntil arbeidsmarkedstallene kom. Da falt markedene omlag -1% men utover kvelden i USA ble dette spist opp igjen. Tallene var mye dårligere enn antatt og opphentingen utover kvelden var således meget sterk. Alt dette peker for meg på at minste motstands vei fremover mot slutten av året er opp. Historiske data underbygger dette:


Her vises de 20 lignende forløp fra 1983 og opp til i dag. Periode som er matchet mot er utviklingen siden augustbunnen og frem til fredag. Det er verdt å legge merke til at av disse 20 så gikk kun 3 (!) i minus 1 måned frem i tid. Det er ganske ekstremt og tilsvarer at 85% av disse 20 utviklingsforløpene endte i pluss. Man bør imidlertid også legge til at 1 av de 3 negative falt ned med hele -10% så alt er selvsagt mulig. Historisk sett har alt i alt altså tilsvarende setup vært hyperbullish:


Chartet viser gjennomsnitt (svart), øvre (blått) og nedre (rødt) standardavvik av lignende tidligere forløp på Oslo Børs siden 1983. Utvalget av tidligere forløp matches mot aktuell utvikling vha. minste kvadraters metode med mindre vekt på verdier lengre bakover i tid. Markerte topper og bunner brukes som målepunkter for matchingen (grønne vertikale linjer angir disse). Blå skraverte felter til høyre i bildet viser bullish divergens i forhold til normalfordeling mens røde skraverte felter viser bearish divergens.

Skal man tro historien gjentar seg så  er muligheten store for at hovedindeksen ender mellom 411 og 450 ved årets slutt (-1.5% og +7.9%). Gjennomsnittsverdien er 431 (opp +3.3%). Dette er en markert revidering opp fra vurderingen i slutten av november. Om dette slår til så vil også indeks holde seg innefor den stigende trendkanalen fra sommerbunnen som er tegnet inn på chartene i blått.

Etter at Oslo stengte endte SP500 opp ca. +0.5% mens SP500 futures mandag morgen har steget til 1222.5 eller omtrent +0.3%. Om dette holder seg så ville det normalt gi en OSEBX åpning på rundt 418.50, OBXEXDBULL på 71.60 og OBXEXDBEAR på 22.40.

3 kommentarer:

  1. gomoku,

    utmerkede projeksjoner du kjører.

    Jeg har ett spørsmål til disse:

    Som du skriver har kun 3 av de 20 siste lignende forløp på OSE resultert i negativ avkastning på en mnd. sikt, og 85 pst. av forløpene har dermed resultert i positiv avkastning.

    Jeg antar at de historiske forløpene utelukkende er basert på mønstergjenkjennelse, og ikke andre kriterier som f.eks. samsvar i månedsforløp.

    Stemmer dette, og har du f.eks. mulighet til å sammenligne med de tidligere forløpene som både ligner mest, og som leder frem mot inngangen til desember mnd.? En grunn til at dette er interessant er jo at desember er en spesiell mnd. fordi den historisk i de flest tilfeller har gitt en signifikant positiv avkastning.

    Mvh,

    Silberman

    SvarSlett
  2. Hei Silberman, takk for hyggelig kommentar. De historiske forløpene er plukket ut basert på ren mønstergjenkjennelse. Det tas ikke hensyn til årstid.

    Jeg ser poenget ditt og dette lar seg selvsagt gjøre men per i dag har jeg ikke lagt inn støtte for det. Jeg vet heller ikke hvor relevant det blir i en slik sammenheng men det kunne være artig å se om det er noen forskjell. Jeg skal vurdere å ta med dette i en ny versjon.

    Dette med matching av tidligere forløp gir ingen sikre/entydige svar. Det eneste man kan si er at i de utvalgt (best matchende) tidligere tilfeller så har dette i all hovedsak fortsatt oppover gitt en situasjon lignende dagens. Alle forløp er imidlertid unike og man kan spørre seg om det er relevant å sammenligne. Tesen er at markedspsykologien har vært lignende (men da altså basert på andre underforliggende forhold) og det således kan være relevant hvordan indeks har utviklet seg tidligere.

    SvarSlett
  3. Takk for svar. Er i grunn enig i at det sannsynligvis ikke er veldig mye ekstra å hente på et slikt tilleggskriterie.

    Mvh,

    Silberman

    SvarSlett

Populære innlegg