onsdag 27. april 2011

Topper og bunner

Aksjemarkedene setter stadig nye topper og bunner. Hva som er en topp eller bunn avhenger av tidsperspektivet man jobber i. Det som intradag er en topp eller bunn vil sannsynligvis i et ukesperspektiv ikke ha noe betydning. En måte å definere en topp på er at grafens verdi på et tidspunkt er høyere enn N-enheter bakover eller fremover i tid. Enheter her kan være alt fra 5-min (intradag) til f.eks. dager eller uker. Jo lengre perspektiv man har jo lengre tar det før man vet at man har nådd en topp eller bunn. Et tidligere blogginnlegg har sett nærmere på også høyde og ikke bare avstand mellom topper og bunner.

La oss ta som eksempel +/- 7 dagers topper/bunner. For at vi skal ha en ny topp må vi altså vente i 7 dager før vi med sikkerhet kan si at vi hadde en topp for 7 dager siden. Her er +/- 7 dagers topper (blå punkter) og bunner (røde punkter) markert i det aktuelle chartet for OSEBX:


Som man kan se er det 4 dager siden det som antas å være forrige bunn mens det var 8 dager mellom forrige topp (i begynnelsen av april) og sist antatt bunn i midten av april. Først om 3 dager vet vi med sikkerhet om det ble satt en bunn den 18. april.

Avstanden mellom slike topper og bunner i et N-dagers perspektiv kan man måle bakover i tid og se på fordelingen i et stolpediagramm. For +/-7 dagers topper og bunner ser dette slik ut:


Som man kan se så har det til nå vært mest vanlig med en avstand på 6 dager mellom +/-7 dagers topper og bunner. I 4 ekstremtilfeller har det vært over 32 dager eller mer (denne stolpen teller opp alle avstander større enn 32 mens de andre stolpene representerer kun en avstand). Som nevnt er det nå 4 dager siden sist antatte bunn (markert med grått i tabellen). Historisk sett har det vært 7% sjanse for at dagen i dag vil danne en ny topp (gul kolonne). Det har vært 56% sjanse for at det settes en ny topp i løpet av denne eller neste uke mens det har vært 92% sjanse for at det settes en ny topp mellom nå og slutten av mai.

Hva kan vi så lære av dette? Først og fremst det enkle faktum at det er først i etterkant man med sikkerhet kan vite om man har en ny topp eller bunn. Jo lengre tidsperspektiv man har jo lengre må man vente før man vet (og jo større blir risiko. Fordelingen av avstander mellom topper og bunner viser at selv om 6 dager er mest vanlig så er det enna mer vanlig at det tar lengre tid. Medianen ligger rundt 10 dager (se kolonnen med percentile). Det er altså omtrent 50/50 sjanse for at avstanden til neste topp/bunn er mer eller mindre enn 10 dager i et +/7 dagers tidsperspektiv.

Bunner og topper er flytende begreper og helt avhengige av tidsperspektivet man trader i. Først i etterkant vet man med sikkerhet hva som har vært topp eller bunn. Det er en usikkerhetsfaktor man aldri blir kvitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg