mandag 2. mai 2011

Snur det snart?

Børsene har gått bra de siste ukene. Siden forrige bunn18. april har DAX steget +8%, S&P 500 rund +5% og OSEBX +4.7%. Da vil det kanskje være naturlig med en "pust i bakken".

Her følger en tabell med historisk sannsynlighet for at en ny lokal topp dannes i et +/-7 dagers topp/bunn perspektiv. I et slikt perspektiv er f.eks. en topp definert ved at ingen andre topper er høyere i de forrige og neste 7 dagene:


Y-aksen viser antall dager etter forrige topp/bunn mens X-aksen viser sannsynlighet for ny topp/bunn etter N dager fra nå.

Akkurat nå er vi på 7. dagen etter forrige bunn på OSEBX. Historisk har det vært 10% sjanse for at når vi har kommet så langt så vil dette være toppen. At det settes en ny topp i løpet av de neste 10 handledager har historisk sett skjedd i 73% av tilfellene. Merk at trenden godt kan midlertidig stoppes i 3-4 dager i en slik vurdering uten at det settes ny topp/bunn. Poenget er at en slik pust i bakken isåfall ikke må vare lenge nok til at det dannes en ny topp/bunn i et +/-7 dagers perspektiv.

Verdt å merke seg er at det ikke er store forskjeller mellom sannsynlighetene. Det er usannsynlig at det skal gå veldig lang tid mellom slike topper og bunner. Men, har det først gått lang tid så er det nesten like sannsynlig for at det skal snu som om det har gått mye kortere tid. Man kan altså ikke automatisk konkludere med at det er større sannsynlighet for at det skal snu bare fordi det har falt/steget en god stund.

Markedet viser altså sitt lite forutsigbare ansikt også i statistikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg