torsdag 4. august 2011

Chartered territory

Man snakker ofte om "unchartered territory" når ting er riktig ille - som i dag. OSEBX falt med -4.83% som er ganske langt fra normalen. De siste 28 årene har hovedindeksen endt lavere 51 ganger. Det tilsvarer såvidt jeg kan se et standardavvik på ca. 3.5. Med andre ord har 99.3% av alle børsdager de siste 28 årene vært bedre.

Likevel så har det altså vært 51 dager som har vært verre. Ikke nok med det, om vi ser på dagene som har ledet opp til dette fallet så finnes det flere sammenlignbare situasjoner. Her er gjennomsnittet (svart kurve), øvre normal (blå kurve) og nedre normal (rød kurve) for de 21 mest sammenlignbare tilfeller de siste 28 år:


Hva sier så dette chartet? Vel, det første man legger merke til er at standardavviket er mege stort. Det finnes både eksempler på kraftig rekyl (blått skravert område viser positivt avvik fra standard) og videre krakk (rødt skravert område viser avvik fra normalen). Det man også kan trekke ut er at oppsiden er mer begrenset enn nedsiden. Dette er naturlig da det jo ikke er uten grunn at indeksen har falt så kraftig den siste tiden. Slike grunner går som regel ikke bort med et befriende slag. Det er grunnleggende problemer som avtegnes her.

For å bedre visualisere hvordan det kan gå så viser jeg i det følgende en animasjon av de 10 mest sammenlignbare forløp:


I beste fall kan det gå som i fjor sommer (forløp nr. 5) men som man kan se har mange av tilsvarende situasjoner endt mye lavere en måned senere. Forløp nr. 7 er fra høsten 1987...

Her er situasjonen  for S&P500 i USA:


Altså samme bildet som i Oslo med ekstremt spreadning i utfallsrommet de neste ukene. For å sette fallet på S&P500 (-4.78%) i perspektiv så er dette på 24 plass av de største fallene siden 1970! Det vil si at 99.8% av alle børsdager de siste 41 år har vært bedre enn i dag. Dette tilsvarer 4.4 standardavvik...

Det at det territoriet vi nå er i kjennetegnes av meget stor volatilitet som kan slå begge veier. Det kan være en overreaksjon men det kan vel så sannsynlig være en del av et lengre dypdykk. Enhver får selv velge hvordan man vil forholde seg til det.

"Lykke til" er vel på sin plass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg