mandag 1. august 2011

Status Juli 2011

Syv av årets måneder er omme og hovedindeksen på Oslo Børs hadde ved utgangen av juli falt ca. -5%. Det er altså ikke noe godt børsår så langt og kun de færreste har tjent penger. Selv landets største bank sliter med å komme i pluss og melder -8.6% for året så langt på sin ukentlige trading portefølje.

Tatt i betraktning alle negative hendelser som har vært i år er -5% ikke mye. Vi har hatt tidenes jordskjelv i Japan, gjeldskrise i Europa og USA. Markedene har ikke hatt mye ro til å bygge opptrender og det mest påfallende er kanskje at markedene ikke har falt mer enn det de har gjort. Men, året er ennå ikke omme og mye kan skje. Her er dagens chart basert på empiriske undersøkelser av lignende situasjoner på hovedindeksen i Oslo:


Som kjennere av mine charts vil se så har de fleste av forløpene vi kan sammenligne oss med endt lavere. Dette vises i minigrafen nederst til høyre hvor de blå bjelkene representerer hvor mange av forløpene som har endt i pluss etter dagen i dag N-dager frem i tid. Den grønne linjen viser normalen. Jeg har også tatt med det mest sammenlignbare scenariet fra januar 2008. Her falt markedene stygt.

Nå vil man selvsagt kunne hevde - med rette - at situasjonen i dag er anderledes enn den gang i 2008. Likevel var det også slik at i januar 2008 var ikke aktørene i markedet forberedt på tilsvarende fall. En grei påminnelse at de største fallene - nærmest per definisjon - alltid kommer uventet på markedene.

Ser vi på den gjennomsnittlige fordelingen av utviklingen fra i dag så viser den et entydig negativt bilde. Det er fordi dagens chartsituasjon ligner mye på 3 spesielt dårlige børsutviklinger: 4. januar 2008, 24. juli 1998 og 28. august 2001. De 2 første tilfellene er faktisk de som matcher best med dagens situasjon. Her er chartet:



Man kan ikke konkludere at så store fall kommer nå igjen denne gangen. Men, det har altså skjedd og kan selvsagt skje igjen.

Spennende blir det når sommerferien er over. Blir det pusterom og gode nok resultater til å drive børsen oppover? Får markedene litt "fred" i noen måneder så kan det fort danne seg en opptrend. Enn så lenge får BULLs klamre seg til håpet at den første augustdagen var bunnen i en gryende positiv opptrend mens BEARs kan håpe på på at nedtrenden fra april fortsetter ennå en stund til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg