lørdag 20. august 2011

VIX som hedge

En vanlig bruk av VIX (Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index) er å bruke den som hedge mot nedgang. VIX stiger som kjent ved økende markedsuro som oftest henger sammen med fallende aksjeverdier. Når VIX er lav, dvs. når det er pent vær og "greit" på børs, så egner den seg til kjøp som forsikring mot børsfall. Typiske verdier for VIX i slike situasjoner har historisk vært i området 15-20 og enda lavere.

VIX lå rundt 19 for en måned siden. Da hadde S&P 500 vært tilnærmet flat i området 0-5% i noen måneder. I løpet av noen dager med oppgang så falt VIX med nesten -10% til 17.50. Så begynte fallet på børsene og VIX sluttet fredag på omtrent 43 - en oppgang på  124%. I samme periode falt markedet (S&P500) med -15.3%. Hadde man satt 10% av kapitalen i VIX for en måned siden og forblitt long med resten (altså 90%) gjennom hele fallet så ville porteføljen vært ned med bare -1.4%.

Motsatt så lå VIX på 21.21 den 13. september 2010. Da hadde markedet steget en del etter signalene fra Jackson Hole møtet til FED. Mange var skeptiske den gang men som kjent steg markedet utover hele høsten og nådde en foreløpig topp 5 november med en oppgang på +9.3%. I samme periode så falt VIX med -14.3%. Med samme allokering 10% VIX og resten long S&P 500 hadde man hatt en avkastning på +6.9% i denne perioden. Altså mistet man mye mindre av oppgangen enn man skulle tro.

Hadde man så holdt 10% VIX siden 13. september så hadde den nå hatt en oppgang på omlag 100% mens S&P 500 i samme periode er flat. Så man hadde altså hatt en avkastning på +10% i et flatt marked.

VIX bør normalt falle minst 50% fra det nivået den er på nå. Det er mye mindre enn den 100% stigning som den har hatt. Man skulle således mene at det er en bedre strategi å longe VIX når den er lav fremfor å shorte den når den er høy. Men, det er selvsagt det faktum at den sjelden er over 40 og vanligvis rundt 20 som gjør dette attraktivt likevel. Sjekk chartet for VIX de siste 5 år for å se poenget. Venter man bare lenge nok så vil den nok falle tilbake men før det kan den jo godt stige en del prosenter til og det får man rett i fleisen ved  å være short. Under finanskrisen var den i området 60-80 en stund.

Hovedpoenget med VIX er altså at den beveger seg innenfor (til nå) kjente intervaller. Da er det enkel prosentregning at stigningen når den er lav blir høyere enn fallet når den er høy. Det kan man utnytte all den tid den stort sett korrelerer motsatt av børsene.

Det finnes mange ETF/ETNer for VIX men alle disse lider av samme problem som andre slike  konstruksjoner: de taper seg i verdi over tid og egner seg derfor best som hedge over kortere perioder. Dette bør man ta med i beregningen om man vil bruke dem. I eksemplene ovenfor ville man ved bruk av VXX som hedge hatt et totaltap siste måned vært rundt -4.9% (istedet for teoretiske -1.4%) og for høsten 2010 ville totalgevinsten vært +4.7% (istedet for +6.9%). For shorting kan man kjøpe f.eks. XIV.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg