mandag 6. september 2010

Gjentar historien seg?

Vi som liker å drive på med statistiske tilnærminger til aksjemarkedet må alle støtte oss på en fundamental antagelse: historien gjentar seg (iallefall sånn omtrentlig). Om ikke denne antagelsen holder stikk så er alt vi gjør forgjeves. Jeg bruker selv en del tid på dette og har interesse av å studere hvordan markedet tidligere har oppført seg - for å forhåpentligvis få en bedre forståelse av hva som kan være mulige utviklingsscenarier i de neste dagene. Hvorfor skulle så historien gjenta seg? Vel, grunner som taler for dette kan være:
  • Etter dager med fall/stigning så ligger det i menneskets psyke at "snart må det snu". Da skal det lite til før det kommer forsøk på rekyl motsatt vei.
  • En dårlig/god nyhet kommer sjelden alene.
  • Har det steget/falt av god grunn så fortsetter gjerne dette en stund til de fleste etternølere har blitt med.
  • Alt svinger: humøret, været, kontoen, porteføljen, ... en stor mengde faktorer svinger av og til sammen og vi får eufori eller depresjon - eller grader av disse
  • Grådigheten/frykten forsvinner aldri.
  • Markedene har over tid en tendens til å trende.
  • ...
Jeg har i de siste ukene utviklet metoder for å se på hendelsesførløp i historiske data basert på noen nøkkelfaktorer som avstand fra forrige lokale bunn/topp, trendlinjeutvikling, avstand fra trendlinje, mm. Dataene er hentet fra OSEBX indeksen og TOTX indeksen som var forløperen til OSEBX. Jeg er ennå i begynnelsen på hva som kan være aktuelle parametere å se etter og tar gjerne innspill om noen har forslag.

Basert på en slik tilnærming kan man identifisere tidligere tilfeller bakover i tid og se på utviklingsforløp de neste N dager fra disse gitte tidspunktene. Disse tidspunktene er karakterisert gjennom verdien av enkelte parametere lik posisjonen indeksen befinner seg i akkurat nå. Nedenforstående chart har vurdert situasjoner hvor a) indeks har hevet seg +7.5% eller mer fra lokal +/-4 dagers bunn b) trendlinje peker opp c) percentil av avstand fra trendlinje over siste 100 dager er i i området +/-5% av aktuell verdi (89%).




Som tidligere forklart så er blå linje gjennomsnitt +1 standardavvik mens rød linje er gjennomsnitt -1 standardavvik. Om man antar en normalfordeling (slettes ikke sikkert!) så vil omlag 68% av alle tilfeller ligge innenfor disse linjene. I tillegg har jeg plottet +2 og -2 standardavvik som i en normalfordeling vil innebefatte 95% av alle tilfeller.

Som man raskt kan se så har historien forløpt ganske så forskjellig de 191 tilfellene jeg her har sett på siden 1987. Likevel synes slike nivåer å være et godt utgangspunkt for en positiv utvikling de neste dagene. Faktisk så har indeksen historisk steget i 2/3 av tilfellene omlag en uke frem i tid. Videre kan man anta at om historien gjentar seg sånn noenlunde så vil blå stigende trendkanal kunne være intakt i omlag 8 av 10 tilfeller om man ser 20 handledager frem i tid (så langt som projeksjonen viser).

Så er det på sin plass å minne på at det stadig skrives ny historie og at min/max verdiene på de tilfellene som er sett på ligger utenfor +/-2 standardavvik og spenner mellom en indeks på 336 og 433 en måned frem i tid...

Jeg er posisjonert i BULL siden slutten av forrige uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg